Nu är det dags för nässelsoppa

DSC_0814Jag har längtat efter nässlor hela året – o nu är de äntligen här! De som inte hamnade i soppan, lades på tork i ett mörkt rum eller förvälldes och frystes ner. Nässlor är så otroooooligt näringsrikt, så jag tycker absolut du ska ut och plocka på dig på en gång!

4 portioner

2 liter nässlor + vatten att förvälla dem i

1 gul lök, eller ½ om den är stor

4 potatis av mjölig sort

en klick smör

7 dl vatten

2 dl lättcremefraich

1 tsk sambal oelek

2 grönsaksbuljongtärningar

salt och vitpeppar efter tycke o smak

gräslök och ev bacon att toppa med.

Börja med att skölja nässlorna noga. Lägg dem i en kastrull o fyll på vatten så att det täcker. Koka dem mjuka några minuter och häll av vattnet.

Finhacka under tiden lök och potatis och fräs i smör i en gryta tills löken blir genomskinlig. Tillsätt vatten, nässlor och buljongtärningar. Låt koka upp och småputtra tills potatisen är mjuk. Mixa soppan slät och tillsätt sambal oelek och cremefraich. Låt koka upp igen och smaka av med salt och peppar. Klipp lite färsk gräslök att toppa med. Soppan går utmärkt att äta som den är, men om du vill kan du knapersteka finklippt bacon att också toppa med. Ett gott bröd är ett måste till.

Ett svar

Lämna en kommentar