Saftigt härligt grovbröd

bästtrorjag skaha

Jag kom ut i köket i gårkväll vid 23-tiden och insåg: Var i hela världen är bröden jag bakade i eftermiddags….? Justdet, de är kvar i källaren och jäser – fortfarande!! Men detta är ett riktigt långjäsarbröd som faktiskt höll sig syftat intakt tackvare svalkan i matkällare – 4 h extra jästid till trots.

Det här brödet ska ni prova om ni gillar grovt bröd, det är svingott!

2 mustiga formbröd med frön och kärnor
dag 1
2 dl rågkross
2 dl solroskärnor
½ dl linfrön
2 tsk salt
4 dl kokhett vatten
Lägg allt i en bunke och rör om. Låt stå i rumstemperatur tills nästa dag.
dag 2
50 gram jäst
3½ dl filmjölk
1½ dl sirap
8 dl grovt rågmjöl
ca 4 dl vetemjöl special (-ett måste)
Smula jästen i degblandningen från dag 1, tillsätt filmjölk och sirap och arbeta in rågmjölet och det mesta av vetemjölet. Det blir en ganska lös deg. Låt jäsa 1-2 timmar.
Klicka ner degen i två smorda formar á 1½ liter. Jäs ytterliggare en timme.
Grädda dina grovbrödlimpor i nedre delen av ugnen, 175 grader ca 1 h. Ta ur bröden ur formen och ställ tillbaka dem i ugnen ca 15-20 minuter till. Låt dem kallna på galler under bakduk. Vänta tills dagen därpå innan du skär dem, de behöver tid att ”sätta sig”. Långsamt bröd detta, härligt!
Annonser

One response

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s