Solrosbröd

 DSC_0714DSC_0710

I morse satt jag en deg som fick stå i kylskåpet hela dagen och bakas ut när jag kom hem framåt kvällen. Att låta bröden långjäsa såhär är verkligen bra på alla sätt.  Bröd som får jäsa långsamt hinner med att utveckla massor av smak, dessutom blir det extra saftigt – även efter några dagar. Det är även, paradoxalt nog, smidigt om man är stressad. Man bara sätter en deg (tar 10-15 min) på morgonen innan skolan, låter den stå i kylskåpet tills man kommer hem och bakar ut den (6 minuter) timmen före kvällsmat. Tjoff in i ugen och efter 30 är allt klart.

Till dessa ljuvliga bröd åt vi idag så himla god Köttfärssoppa

2 brödlimpor

1 pkt jäst
5 dl kallt vatten
½ dl olja
2 tsk salt
2 dl grovt rågmjöl
2 dl grahamsmjöl
(eller 4 dl av någotdera)
ca 8 dl vetemjöl special
1 dl solrosfrön
Smula jästen i en degbunke. Häll på vatten, olja och salt och rör om tills jästen löst sig. Arbeta in de grova mjölsorterna, solrosfrön och sist vetemjölet. Har du maskin är det toppen, då kör du den ca 10 minuter. Arbetar du för hand tar det lite längre tid. Täck bunken med plast och ställ in i kylskåpet 7-8 timmar.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda igenom den. Dela på två och forma till limpor. Detta receptet är ett experiment jag kommit på och denna gången lät jag bröden jäsa 40 minuter på plåten innan jag gräddade dem. Sätt in bröden nederst i ugnen i 250 grader och skruva direkt ner värmen till 200 grader och gräddar dem där ca 35 minuter.

Låt svalna under bakduk.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s