Kristofferdagen

SMLAND~1 vide500332
Jag skulle tro att det finns lika många olika recept på smålandskringlor som det finns kringelbagare i småland. Detta recept har gått i arv i generationer. ”Fanns det ett glas sur grädde hemma, frågade jag alltid om jag fick baka kringlor av den” berättade min mans mormor när hon över en kopp kaffe berättade om just dessa trevligheters historia. Sedan skrev hon ner receptet från huvudet på en liten lapp och gav mig. Kringlorna skall ätas precis när de svalnat till ett stort glas mjölk.Jag brukar alltid baka dessa på Kristofferdagen. Idag får dock killarna nöja sig med Klappkräm.
Gammelmormors Smålandskringlor
1 glas (ca 2 dl) gräddfil/filmjölk/creme frasich/utgången grädde eller liknande
50 gram smält smör
1 dl socker
5 dl vetemjöl
2 tsk hjortronsalt
till garnering:
uppvispat ägg
pärlsocker
Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör ner gräddfilen (el dy) och det smälta smöret. Tippa ut degen på mjölat bakbord och knåda tills den blivit jämn och fin.
Kavla ut degen till en ca 2 cm tjock rektangel. Måtta sedan ut kringlor liknande de på bilden men hjälp av tex ett dricksglas och en liten kork. Lägg kringlorna på plåt, pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i 250 grader ca 5 -8 minuter.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s