Vi hjärtar äggost

DSC_0672På tal om hemgruppsfika.. Sedan vi blev bjuda på äggost en onsdagskväll på Campus har vi varit helt knockade av detta perfekta mellanmål. Jag har ju aldrig hittat någon äggostform, vilket stört mig. Så idag bestämde jag mig helt enkelt för att tillverka en egen. Jag spikade hål i en silikonform och se, det funkade ju riktigt bra. I denna handlingskraftens anda provade jag samtidigt ett nytt äggostrecept, vilket var riktigt gott!!

Egentligen var receptet dubbelt, men till vår form passade hälften perfekt.

1 form ca 24 cm/d

2 liter mjölk

5 ägg

1 dl grädde

1 dl filmjölk

1½ dl gräddfil (Jag hade ingen gräddfil så jag tog filmjölk här med

½ dl socker

Värm mjölken till 60 grader. Vispa ihop ägg,filmjölk, grädde o gräddfil och vispa ner blandningen i mjölken. Värm på medelvärme – mjölken får INTE koka – ca 30-60 minter tills det skär sig (här kommer fingertoppskänslan in, jag har den inte riktigt än men 35 minuter brukar ge fin konsistens). Rör om då och då. Sätt lock på kastrullen och dra den från plattan. Låt svalna, ca 20 minuter. Har du ingen äggostform eller silikonform som du vill pricka hål i, kan du lägga en silduk eller tunn kökshanduk i ett durkslag. Lyft upp ostmassa ur löpen  med en hålslev och lägg försiktigt i dukslaget. Strö över lite socker och lägg på ny ostmassa.

Varva ostmassa och socker tills allt är i durkslaget. Avsluta med att slå över lite av löpen. Ställ in äggosten i kylskåp tills all löpe runnit ut. Stjälp upp och servera med sylt, bär eller fruktsallad.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s