Allahjärtansfrallor

IMG_20130212_184058 - Kopia
Sugen på nybakt till Hjärtedagen? Det här receptet är saftigt och gott och något jag absolut tycker du ska prova. Satsen är gigantisk, så ska du inte ha ett jättekalas går det bra att halvera satsen. Frys i vilket fall ner överskottet direkt och ta upp när du är sugen – då håller det sig bättre!!
35- 40 Gröthjärtan
4 dl rågflingor eller havregryn
7 dl vatten
1 tsk salt
50 g margarin
6 dl vatten
50 g jäst
2 msk sirap
2 tsk salt
 2,3 l kärnvetemjöl med fullkorn
Lägg rågflingor/havregryn, vatten och salt i en kastrull och koka det 4 min till en gröt. Lägg i matfettet och låt det smälta. Häll över i en bunke eller assistent och tillsätt vatten, sirap och salt. Kontrollera att blandningen inte är mer än fingervarm 37°. Smula ner jästen och rör om väl. Tillsätt mjölet, lite i sänder tills degen släpper bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk ca 60 minuter.
Tippa ut degen på mjölat bakbord och knåda om. Dela degen på två och kavla ut till var del till en rektangel, ca 1 cm tjock. Stansa ut frallor med pepparkaksmått och lägg på papprad plåt. Vill man ha charmiga ruffhjärtan vänder du dem först i lite mjöl. Låt jäsa under bakduk, ca 30 minuter. För mer blanka och fröiga hjärtan, pensla med ägg och strö på valfria frön. Grädda i 200 grader, ca 10 minuter.
Annonser

2 responses

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s