Agnetas fantastiska sommarknäcke

Knäckebröd är ingenting jag ger mig på i första taget. Ja, om det inte handlar om det superenkla partyknäcket, alltså. För att kavla tunnt är verkligen en konst som kräver TÅLAMOD. Men det här receptet är så fantastiskt bra, degen blir alldeles elastisk och samarbetsvillig och knäcket blir verkligen JÄTTEGOTT och sätter guldkant på alltifrån rapporteringskaffe till studentkalas! Det enda kruxiga är tiden och temperaturen i ugnen, alla mina plåtar har blivit brända i mitten, men det beror förmodligen på min ugn och att jag kavlat extra tunnt där. Följ receptet som det står och reglera därefter. LYCKA TILL!!

1 veckas ranson knäckebröd

½ pkt jäst

2 ½ dl ljummet vatten

2 tsk sirap

4 dl grahamsmjöl

3-4 dl vetemjöl

1 tsk salt

Solroskärnor  och sesamsfrö + vatten till pensling och flingsalt

Rör ut jästen i vattnet, tillsätt salt, sirap och båda mjölsorterna och arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa i ca 30 minuter ochsätt ugnen på 175 grader. Dela degen i 4 bitar och kavla ut dem tunt på en mjölad arbetsbänk. Här krävs det en stor portion tålamod, samt både kruskavel och vanlig för att få ut degen tunnt, tunnt. Lägg den kavlade degen på bakplåtspappersklädd plåt och nagga med en gaffel. Pensla sedan med vatten och strö över fröna  och flingsaltet och kavla lite på det ingen så fröna sätter sig. Grädda i mitten av ugnen ca. 15-20 minuter, tills brödet fått färg och blivet sprött. Mina blir alltid brända i mitten så du får känna av lite med din ugn vad gäller temperatur och tid, kanske får du sänka värmen till 150 istället. Låt bröden kallna på galler.

Annonser

One response

  1. Måste bara kommentera hur FANTASTISKT GOTT det här knäcket är alltså. ojojoj. Jag tror jag skulle kunna leva på det sommaren ut. Och till hösten, julen… Ojojoj, dags för ännu ett par satser!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s