Midsommarmat

Vill man känna sig riktigt hurtig och norrlänsk kavlar man sina egna hällakakor till midsommarkalaset eller närmsta picknick. Vansinnigt trevligt, om man är på det humöret – annars kan kan köpa färdiga.

Så, tunnbröd och gräddfil. Så långt köper jag midsommarmaten, men sedan tar det stopp. Och istället för sill och skivad potatis fyller vi tunnbröden med kebab, grönsaker och tacosås. Mmm, midsommar!

Det här receptet på hällakakor har jag hämtat från en riktigt gammal hemkunskapsbok och är faktiskt riktigt bra. Jag anar att det kommer bli  många sånnahär bak i sommar. Ser framför mig kvällsljumma cykelturer med tunnbrödrullar i cykelkorgen.

Hällakakor 12 st

50 gram margarin

2 dl filmjölk

½ tsk salt

1 msk sirap

(ev. 1 tsk brödkryddor)

1 tsk hjortrinsalt

5 dl vetemjöl

Smält margarinet och låt svalna något. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt filmjölk, sirap och matfett  och knåda till en deg. Knåda den rättså ordentligt så den blir jämn och fin. Dela den sedan i 12 bitar och kvala ut till runda kakor som är sådär en 15-20 cm/d. Kör först med vanlig kavel och sedan med en kruskavel, om du har någon. Värm en stekpanna och grädda ett bröd i taget, 1,5 minut på varje sida. Lägg kakorna på hög i en bakduk så de håller sig mjuka och töjbara. Förvara den i plastpåse tills det är dags för picknick.

Annonser

3 responses

  1. Jag tycker det är jättegott att göra tunnbrödsrullar när man ska på picknick. Det är ju bara att fylla dem vad man har hemma i kylskåpet. Kan tänka mig att hembakta är godare än köpebröd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s