Skillemadinkelkringla

Jag fick frågan om ett recept på kringlor utan för mycket skrämmande grovt i. Och ja, det finns ju de hederliga rågsiktskringlorna, recept hittar ni här och här. Men om man vill festa till det lite tycker jag man ska satsa på dinkel, detta fantastiskt goda mjöl så lagom grovt att de tilltalar även de mest kräsna. Vill man dra det ett steg längre byter man ut hela mjölmängden (fullkornsdinkel+vetemjöl) mot dinkelsikt.

16 kringlor

100 gram smält smör (byt gärna ut hälften mot någon olja)

1½ dl mjölk

1 dl sur grädde (gräddfil, filmjölk, cremé fraish, eller nått)

½ ägg (jag glömde ägget denna gång, det där nog därför de inte höll ihop så bra…)

0,5 dl socker

0,5 tsk salt

1 tsk hjortronsalt

1/4 tsk bikarbonat

3½ dl fullkornsdinkel

4 dl vetemjöl
Arbeta i hop allting, dela degen i 16 bitar och forma till kringlor. Grädda i 250 grader, 8-10 minuter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s