Maldom

Det här är en jättegod vardagsrätt från Turkiet, byggd på aubergin, zukkini, paprika, tomat och köttfärs. Behöver  man få tips på hur man får in grönsaker i maten är det bara att titta på… ja, alla läder utanför Skandinavien… Se till att få många internationella  till din vänkrets, det berikar verkligen!

Maldom för ca 20 portioner. Går givetvis bra att halvera!

Ca 1 kg nötfärs eller blandfärs

2 Zukkini

3 Auberginer

1 grön paprika

1 röd paprika

1 gul lök

4 klyftor vitlök

1 bunt persilja

3 tomater

1 tsk salt

1 tsk peppar

1 msk chillipulver

Sätt ugnen på 250 grader. Skär zukkini och auberginer i cmtjocka skivor. Lägg dem i en skål, salta och låt dra en stund så de mjuknar och blir lättare att jobba med. Skär under tiden och tomat och paprika i smidiga bitar. Blanda färsen med finklippt persilja, lök och vitlök och krydda med peppar, salt och chili.

 Varva grönsaker och köttfärs (jag hade en personlig köttfärspåläggare) och lägg som en rundel i en form.Titta så vackert! Sätt in i nedre delen av ugnen, och baka gratängen i 30 minuter. Under tiden gör du en tomatsås som ska slås över om en stund. Till det behöver du:

2 msk olja

2 dl tomatpuré

1 tsk salt och svartpeppar

1 msk oregano

6-7 dl vatten

Bryn tomatpurén i oljan, tillsätt kryddorna och vispa runt. Tillsätt vatten och låt koka ihop tills gratängen är klar i ugnen. Ta då ut gratängen och sänk ugnsvärmen till 200 grader. Slå tomatsåsen över grönsakerna och sätt åter in i ugnen i ytterliggare 30 minuter. Servera med ris och en krispig sallad (som verkar ha uteblivit på min tallrik). Såsen på bilden är tunn, oinspirerande och alldeles fel, den ska vara röd, mycket tjockade o härligt mustig.

Annonser

One response

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s