Surdegslimpor

 Det är lätt att bli lite biten av det där med surdegsbröd…

Här har jag provat ett recept från de alltid lika inspirerande Elsies päron. Fast… jag inventerade dåligt innan jag satt igång vilket ledde till… ett helt annat typ av bröd!

HÄR hittar du orginalreceptet och nedan följer mitt hopkok.

Dag 1 kväll:

100 gram rågsurdegsgrund

100 gram fint rågmjöl

200 gram vatten

Blanda alltsamman i en bunke, täck med plastfilm och låt den stå i rumstemperatur över vatten.

Dag 2: morgon

5 dl 37 gradigt vatten

2 tsk salt

10 gram jäst

surdegsblandningen från igår

5 dl vetemjöl (har du special så ta det för hela världen)

2,5 dl fint rågmjöl (sen tog det också slut)

3 dl grahamsmjöl

Blanda vatten, jäst och surdegsstarten och kör så allt löser sig. Tillsätt rågmjöl, grahamsmjöl och sist vetemjölet. Kör i maskinen ca 8 minuter. Tillsätt salt och kör någon minut till. Degen blir superlös men det ska va så.

Låt degen jäsa under bakduk ca 4 h.

Dag 2 eftermiddag/kväll:

Tag fram 2 brödformar á 2 liter och lägg bakplåtspapper i dem. Mjöla ditt bakbord ordentligt och fös ut degen på det. Detta är ordentligt kladdigt, men det är det värt. Dela degen i två delar, dutta på redigt med mjöl och forma till avlånga längder som du lägger i bakformarna. Jag delade degen på 3, 2 st 2liters och 1 1liters -det kan man också göra men jag tyckte de blev väl låga.

Låt bröden jäsa under bakduk 1,5-2 h.

Värm ugnen till 250 grader, sätt samtidigt in en plåt nederst i ugnen så att den blir smällhet. Stoppa in bröden på galler, långt ner i ugnen och slå en skvätt iskallt på den varma plåten. Sänk värmen till 200 grander och grädda dina bröd ca 40 minuter, eller tills innertempen visar 98 grader.

Ta ut bröden från formarna och svep in dem att svalna i en bakduk. Smör och ost är gott till!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s