Söndagsmys o surdegsfrallor

 Julens sista söndag softas med skumtomtar och Lotta på Bråkmakargatan. Åh, vad jag älskar.

De här surdegsfrallorna är så goda att det bara inte är vettigt.  Och det GÅR inte att få till dem utan surdegen så det är ingen idé att prova. Bara att sätta en surdeg helt enkelt. Och det gör du såhär:

Dag 1 morgon: 60 gram fint rågmjöl + 120 gram vatten blandas i en burk och får stå med lock i rumstemperatur till kvällen.

Dag 1 kväll: Mata degen med 60 gram fint rågmjöl och 60 gram vatten.

Dag 2: mata med 60 gram fint rågmjöl + 60 gram vatten + ev lite honung eller rivet äpple. Nu ska surdegen ha börjat bubbla ordentligt, men om den inte gjort det kan den stå framme i rumstemp tills dag 3. Annars är det in i kylskåpet.

Dag 3: Mata samma som tidigare

Dag 4: Nu är degen redo att användas. Mata degen igen när du har tagit av den. Mata den sedan 60+60 2 ggr i veckan och efter att du tagit av degen.

20-24 fantastiska surdegsfrallor

1,5 dl surdeg

25 g jäst

5 dl vatten

1 tsk salt

2 msk mörk sirap

3 dl fint rågmjöl

10-12 dl  vetemjöl

Rör ut jästen i vattnet och tillsätt surdeg, salt, sirap. Arbeta ordentligt så att allt blandar sig väl. Tillsätt rågmjöl  + vetemjöl. Degen blir ganska kladdig och det är helt rätt. Kör ett ordentligt tag i bakmaskinen, eller ännu längre för hand. Låt jäsa under bakduk 1 timme.

Mjöla ditt bakbord ordentligt och fös ut degen. Dela den i 20-24 delar, beroende på hur stora du vill ha dem och rulla sedan till bullar. Eftersom degen är ganska lös kan det vara en utmaning, men det behöver inte va snyggt det ordnar degen av sig själv sen. För nu ska bullarna jäsa under bakduk i ca 2 h.

Sätt efter 1½ h  ugnen på 250 grader och ställ in en plåt längst ner. När ugnen är varm ställer du in plåten med frallor och slåt en kopp kallt vatten på den varma plåten. Då bildas ånga i ugnen, vilket gör underverk för bullarnas struktur, smak och form. Grädda i 250 grader i 12-15 minuter. Låt svalna under bakduk.

Annonser

4 responses

    • Tja, det är en bra fråga. Var tredje eller fjärde dag? Börjar den bli trött kan man pigga upp den m lite äpple eller honung. Och ska man ut och resa ska det finnas surdeghotell har jag hört. Eller så slänger man den o börjar om med en ny när man hittat hem igen.

  1. Jag förvarar min i kylskåp och plockar fram den max 1 ggr / v och matar den, tror nog att den skulle klara sig upp till två veckor utan mat i kylskåp. När jag ska använda den plockar jag ut den i värmen och ger den mat kvällen före…

    Och förresten tack för receptet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s