Lingonlimpa

Igår var det dags att inviga mina nya jäskorgar som jag fick i julklapp! Det var ju superkul att få till sådär snygga limpor, vilka dessutom blev vääldigt goda. Receptet är ett omgjort Leilarecept.

2 rejäla lingonlimpor.

25 gram jäst

5 dl fingervarmt vatten

1 dl lingonsylt

½ dl matolja

2 msk mörk brödsirap (för färgens skull)

1 kapsyl ättika

2 tsk salt

½ dl linfrö

3 dl grahamsmjöl

1 dl havregryn (kan bytas ut mot vetemjöl)

10-12 dl vetemjöl

Lägg linfröna att dra i vatten en stund. Smula ner jästen i en bunke och slå på vattnet. Rör om till jästen löst sig. Tillsätt lingon, olja, sirap, salt och ättika och rör om. Häll av överflödigt vatten från linfröna och häll ner dem också. Tillsätt grahamsmjöl, havregryn och det mesta av mjölet. Degen kommer bli ganska kladdig. Låt degen jästa i lugn och ro under bakduk i 1h. Fös ut degen på ett mjölat bakbord, knåda lätt och forma till två limpor. Lägg i brödformar med skarven neråt, eller som jag i jäskorgar med skarven uppåt. Låt jäsa 1-1½h. Om du har jäsformar förser du ut limpan på bakplåtspapper och gräddar i 200 grader i 30-35 minuter. Om du har brödformar gräddar du bröden i dem, 175 grader ca 40 minuter. Låt svalna under bakduk.

Annonser

2 responses

  1. Visst funkar det bra. Ännu en pryl som man förstått att man inte kan klara sig utan i köket. Fast som i ärlighetens namn är ganska onödig…. Och rolig! Om man jobbar med ett surdegsbröd som det inte är så mycket mjöl i är det lätt att bröden bara flyter ut och bli platta kakor istället för limpor när de jäser. Där tror jag jäskorgarnas funktion kommer till sin rätt. De hjälper till att samla ihop degen och får bröden att bli höga och fina.
    Det funkar ju även alldeles utmärkt att använda en helt vanlig brödkorg som man mjölar ordentligt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s