Småländsk nougat

Åh, den här sockersöta nougaten har jag längtat efter att göra hela december. Denna konfektyr kräver 100% närvaro och koncentration men är, om allt strämmer, väl värt besväret. Jag fick nog tag i ett riktigt snålänskt recept med ytterst lite nötter i. Jämför med dessa. Men nu är sockret slut så vi får va glada för de vi har.  Men det hindrar ju inte DIG från att prova. I receptet nedan har jag nästan tredubblar mängden nötter, vilket jag tror blir lagom o JÄTTEGOTT!

PASSAR ÄVEN HÄR PÅ ATT ÖNSKA ALLA FINA LÄSARE EN RIKTIGT GOD JUL!

Fransk nougat med chokladrippel 
5 dl strösocker
1½ dl ljus sirap
1 1/4 dl vatten
1 krm salt

2 äggvitor

1½ dl blandande nötter  – jag tog pistage och mandel

Några rutor mörk blockchoklad.

Rosta nötterna i het, torr stekpanna. Lägg i handduk och gnid dom mot varann så lossnar överflödigt skal.

Häll socker, sirap, vatten och salt i en tjockbottnad kastrull. Använd en termometer och koka upp till 130 grader. Rör ej, då blir nougaten brun istället för vit.

Vispa under tiden äggvitorna till hårt skum.

När sockerlagen gått upp till 130 grader, ta kastrullen från plattan en minut. Koka sedan upp den igen till 135 grader och häll den därefter i en fin stråle ner i äggvitorna under kraftig vispning. Fortsätt vispa tills smeten svalnat något men inte för länge då stelnar den, och det kan hända fortare än kvickt! Vänd sist ner nötterna.

Sila över ordentligt med florsocker på ett bakplåtspapper och häll över smeten. Lägg över andra halvan papper och tryck till så att det blir ett jämt lager. Stoppa in nougaten i kylskåpet några timmar och skär den sidan i snygga bitar.

Om du vill, smält chokladen i vattenbad och ringla över den svalnade kakan medans bitarna ligger kvar. Jag strödde över några extra pistagnötter eftersom det blev väldigt nöttomt i min nougat.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s