Lakritspraliner

Nä, nu är det dags att köra ett julgodisrace! Jag förstår inte hur vi ska få plats med allt gott som hör julen till…  Men det är ett senare problem. En sak är säker – den här lakritskolapralinen är ett sant måste till Alfaphetsturneringar.

Receptet är skapat av bästiga Johanna Westman.

Lakritskola, doppad i choklad
3 dl vispgrädde (soyagrädde går toppen om man är känslig för komjölk)
3 dl socker
1 dl sirap
1 msk kakao
3/4 dl turkisk peppar (gärna mer)
2 tsk smör (mjölkfritt margarin)
200 gr am mörk blockchoklad (den mörka är ofta mjölkfri)
Krossa karamellerna i en mortel eller lägg i plastpåse och hamra sönder.
Koka under omrörning upp grädde, socker, sirap, kakao och den krossade turkisk peppar.
Låt sedan sjuda utan omrörning ca 15 minuter, eller tills den klarar kulprovet (häll lite kolasmet i ett glas med kallt vatten. Kan man rulla en kula av den är kolan färdig.)
Rör om då och då.
Häll upp kolasmeten på bakplåtspapper. Har du en form med måtten 20×20 kan du lägga pappret i den och hälla i.
Klipp sedan kolan i bitar. Smält chokladen i micron och doppa sedan kolorna i den. Lägg på bakplåtspapper och strö över något fint. Havssalt. Eller en silverkula. Du vill nog snygga till kanterna med en liten kniv sedan. Jag har gjort det nu.
Förvara i frysen.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s