Blomkålsgratäng

Jag vill ha blommig kålgratäng till lunch mamma…

Mmm.Mmm.Mmm. Det HÄR är en av mina absoluta favoriträtter. Denna gång använde jag havregrädde och vatten istället för komjölk, men hade i lite ost vilket ger go smak(tål man inte mjölk överhuvudtaget får man laga något annat)

Gratäng till 4 personer

1 blomkålshuvud

1 paket bacon

2 msk margarin (mjölkfritt)

4 msk vetemjöl

5 dl mjölk (havremjölk)

2 dl smakfull riven ost

2 st äggulor

Salt, vitpeppa och ev. muskotnöt efter behag.

Sätt ugnen på 250 grader. Dela blomkålshuvudet i små buketter och koka några minuter i lättsaltat vatten. De ska bara precis bli mjuka. Gör under tiden gratängsåsen. Smält margarinet och blanda ner vetemjöl. Späd med lite mjölk i taget och låt koka upp och sjuda 5 minuter. Dra av kastrullen från plattan och rör i äggulor och ost. Rör om och låt osten smälta. Smaka av med salt, peppar och ev. muskot. Häll av vattnet från blomkålen och lägg dem i en ugnsfast form. Klipp bacon i små bitar och strö över. De blir nästan lite tillagade bara från värmen av kålen. Häll på din gratängsås och kör in hela härligheten i ugnen tills den får gyllenbrun och fin färg, ca 15-20 minuter.

Servera med tomat eller annat gott

Annonser

2 responses

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s