mustig köttfärssoppa

Plötsligt en lördag står man där med ingenting hemma förutom 3 kg köttfärs och 5 potatisar. Och är det något jag avskyr så är det att småhandla, det går bort direkt. Så vad gör man då? Tja, kanske en soppa på… köttfärs o potatis! Och till det en rejäl brödlimpa bakad på vad som fanns kvar i mjölpåsarna.

Och responsen: Det HÄR var verkligen gott! Och tro mig, det hör man inte varje dag..

Mustig köttfärssoppa med rotfrukter till två middagar eller 8 personer:

500 gram köttfärs

1 stor gul lök

1-2 klyftor vitlök

½-1 dl svamp, kantareller är gott (så finhackade att de inte syns men ger en helt fantastisk smak)

5 stora potatisar

4 morötter

1 liter vatten

2 msk tomatpuré

1 msk kalvfond (eller 1 köttbuljongtärning)

kryddor efter smak, salt och svartpeppar är gott. Chilipeppar också.

Skala och hacka lök, vitlök och svamp och fräs på i stekpanna. Häll ner i en gryta. Stek köttfärsen och krydda upp ordentligt. Häll ner i grytan. Skala och skär potatis och morötter och fräs på i stekpannan, det framkallar smakerna på ett härligt sätt, och hiva sedan ner alltsammans i grytan. Slå på 1 liter vatten, tomatpuré, kalvfond och kryddor.

Låt koka upp och sedan sjuda i minst 20 minuter, men ju längre den får stå desto bättre – för att inte tala om dagen efter… ojojoj.

Servera med ett gott bröd och en klick lättcremé fraisch, om du är på det humöret.

Annonser

One response

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s