Glutenfria höjdarebröd

Jag tycker det är extremt roligt att exprimentera med brödbak och att baka glutenfritt är en utmaning jag misslyckats med många gånger. För det är inte alldeles enkelt att få till det med glutenfria bröd och därför blir man riktigt glad när man väl hittar ett bra recept som gör allt åt den. Hemligheten stavas Fiberhusk och här, alla glutenfria vänner: här är receptet!

För 4 brödkakor

50 gram jäst

5 dl vatten

1 msk fiberhusk

2 dl boveteflingor + 1 dl fibrex (eller 3 dl boveteflingor)

½ dl mörk sirap

2 msk matolja

1 msk valfri brödkrydda, jag använde kummin.

1 tsk salt

ca 1 liter glutenfri mjölblandning (jag spädde ut det med bovetemjöl)

Smula ner jästen i en bunke,häll på fingervarmt vatten och rör ut jästen. Tillsätt fiberhusk och boveteflingor och låt svälla ca 10 minuter. Fiberhusken fungerar som linfrö, binder vätska och bildar en gele som gör brödet saftigt och luftigt. Tillsätt sirap, salt, kryddor och olja. Blanda sist ner mjölet, lite i taget, och arbeta ordentligt tills degen blir slät och smidig. Låt jäsa under bakduk  ca 30 minuter.

Fös upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela i fyra delar, forma till bullar och platta till. Sätt ugnen på 225 grader och låt bröden jäsa tills ugnen är varm (eller 20-30 minuter) Degen skall snabbt åka tillbaka när du trycker på den, då vet du att bröden jäst klart. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt svalna under bakduk.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s