Mellanmålsskorpor

Det här receptet är en blandning av två favoriter och blev riktigt trevliga mellanmålsskorpor. Egentligen ska det vara ännu mera fett i degen och då blir de riktigt spröda o läckra, men till vardags passar dessa perfekt. Jag tycker det är så bra att ha en burk skorpor hemma att ta fram när man behöver ha nått innan man sticker ut och leker (springer på stan) eller när barnen kommer hem och tror de ska gå under av hunger. Skorpa och mjölk, det är livet det!

24 rejäla skorpor

50 gram margarin

(ok, om man vill lyxa till det har man även i ½ dl olja)

2½ dl mjölk

25 gram jäst

3/4 dl socker

2 tsk mald kardemumma

1 tsk salt

3 dl fullkornsdinkel

3 – 3½ dl vetemjöl (eller ännu hellre, kärnvetemjöl med fullkorn, det tar jag)

Smält margarinet och häll i kardemumma, mjölk o ev. olja. Värm tills det blir fingervarmt. Rör ut jästen i vätskan och tillsätt socker o salt. Blanda ner dinkelmjölet och det mesta av vetemjölet och kåda till en fin deg. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.

Häll ut degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela den i 12 lika stora delar, rulla till bullar, lägg på bakplåtspapprad plåt och platta till dem med handflatan lite. Sätt på ugnen på 250 grader och låt bullarna jäsa tills ugnen är varm, eller 15 minuter. Grädda bullarna i 15 minuter och låt dem sedan svala under bakduk.

Stick in en gaffel i bullen från flera håll bänd försiktigt upp den till två halvor. Lägg halvorna på en plåt med snittytan uppåt och grädda ytterliggare 5 minuter. Ta ut plåten och sänk värmen till 100 grader. Ställ sedan i plåten igen och låt skorporna torka i ca 2-3 timmar eller tills de är genomtorra. Förvara i tätslutande burk. Gärna av plåt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s