Saftiga proteinstinna linslimpor

Det här brödet ser rysligt alldagligt ut, men se skenet bedrar… Jag har innan skrivit om att smyga in fibrer i brödet, och här jag jag tagit det steget längre och även smugit in en hel massa protein i form av kvarg, sojamjöl och linser. Och vem kan ana?? Det blev faktiskt nästan onödigt fluffigt, men så fick jag nog i lite väl mycket margarin också (o det kan ju göra den bäste fluffig… ;))

4 saftiga linslimpor

50 gram jäst

5 dl vatten

1 dl röda linser (+2 dl vatten att  koka dem i)

2 msk mörk brödsirap/honung/socker

1½ tsk salt

1 tsk kummin (kan uteslutas)

1 dl lättkesella

3 dl grahamsmjöl

1 dl sojamjöl (kan definitivt uteslutas)

10-12 dl kärnvetemjöl med fullkorn

Koka linserna i 2 dl vatten, ca 10 minuter. Låt svalna och mixa till en slät soppa. Smula jästen i en skål, häll över vattnet och rör om så jästen löser sig.  Tillsätt de andra ingredienserna, mjölet sist. Arbeta kraftigt tills degen känns fast och smidig. Kan ev. behöva tillsätta med mjöl.

Låt degen jäsa under bakduk ca 40 minuter. Ös upp degen på ditt bakbord och knåda igenom den. Dela i 4 delar som du rullar till stora bullar och plattar till ordentligt så de blir ca 16 cm/d.

Lägg kakorna på bakplåtspapprade plåtar, nagga dem och låt jäsa ca 30 minuter. Grädda dem sedan mitt i ugnen, 225 grader ca 12-15 miunter. Låt svalna under bakduk!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s