Trattkantarellpaj

En god vän till mig hävdade vänligt men bestämt härromdagen att han inte har tid att laga matlådor.

I alla fall inga med hälsopoäng. Paj är väl klassisk lunchmat, ofta i pappförpackning från frysdisken eller på ett caféfat med några
salladsblad brevid. Men detta är ju så mycket bättre. Det är löjligt mycket billigare, otroligt mer näringsrikt och smaken skall vi ju inte ens jämföra. Denna paj svängde jag ihop på en kvart av svampen vi plockade härromdagen och vad som fanns i kylskåpet. Jag delar den på fyra och fryser ner i plastlådor från Ikea.

1 Trattkantrarellpaj
3 dl fullkornsdinkel
75 gram smör eller margarin
1 dl vatten
lite örtsalt
1 liter svamp
½ gul lök
4 ägg
4 dl mjölk (byt gärna ut 2 dl mot
mellangrädde)
1 dl god riven ost
salt o peppar

Häll dinkelmjölet i en bunke och finfördela smöret. Tillsätt vattnet och knåda till en smidig deg. Låt
vila i kylskåpet insvept i plastfilm ca 30 minuter (under tiden kan du vika tvätt eller hjälpa med läxan)
Hacka löken och fräs tillsammans med sin svamp tills allt blivit mjukt och det doftar
höst i hela köket. Vispa ihop ägg och mjölk med osten som du har rivit. Smaka av med salt o peppar.
Tryck ut pajdegen i en ugnsfast form, gärna med avtagbar kant och häll i svamp, lök och äggsmet. Grädda
i 200 grader varm ugn, ca 20-30 minuter eller tills äggstanningen satt sig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s