Morgonpigga smyglimpor

Om barnen vägrar stoppa i sig annat än snövita vetemackor till frukost kan det vara en idé att introducera fibrerna lite i smyg sådär.

Detta är ett finurligt bröd, saftigt som få men insmugglat med massa sköna fibrer till lilla magen. Jag hade en portion gröt med från morgonen, har du inte det kokar du bara en portion och hivar ner i degen. Superlistigt!

Två morgonpigga smyglimpor

5 dl vatten
2 dl rågflingor eller fiberhavregryn (Jag hade en port grahamsgröt från morgonen, det är
supergott)
50 g matfett

3 dl vatten
25 g jäst
1 msk sirap
1 tsk salt
11-12 dl vetemjöl
eller rågsikt

Lägg rågflingor/fiberhavre och salt i en kastrull och koka det 4 min till en gröt. Lägg i matfettet och låt det smälta.

Häll över i en bunke eller assistent och tillsätt vatten, sirap och salt. Kontrollera att blandningen inte är mer än fingervarm 37°. Smula ner jästen och rör om väl. Tillsätt mjölet, lite i sänder tills degen släpper bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk ca 1 h.

Tippa ut degen på mjölat bakbord och knåda om försiktigt (du vill inte förstöra luftbubblorna).
Dela degen på två och forma två fina eller fula limpor. Låt jäsa under bakduk, ca 30 minuter.
Skär djupa skåror med en vass kniv och kör in i ugnen. Grädda i 250 grader 20 minuter, sänk sedan värmen till
150 och grädda dem 20 minuter till (eller tills de känns ihåliga när man knackar på dem) Om de ser lite väl mörka ut kan man lägga över
lite folié. Låt svalna insvepta i bakduk.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s