Fjäskigt rostbröd

DSC_0594[1]

Vill du fjäska lite för dina barn och bjuda på rostbröd, en söndagsmorgon eller så? Här har jag ett jättebra recept med rågflingor och fullkornsmjöl i receptet. Funkar så himla bra att rosta och brukar bli riktigt uppskattat – för vem anar att det krullar av nyttiga fibrer…

2 stora o fina rostbröd med rågflingor
3 dl rågflingor
3 dl vatten
3 dl mjölk
50 g jäst
2 msk olja eller flytande margarin
1½ tsk salt
2 msk socker
6 dl Kärnvetemjöl med fullkorn
ca 7 dl dinkelsikt eller vetemjöl
ägg+ frön till garnering.

Mät upp rågflingor och vatten i en skål, rör om och låt stå ca 1 timme.
Värm mjölken till 37 grader. Smält jästen i en bunke och lös upp den med mjölken.
Tillsätt fett, salt, socker, rågen, allt fullkornsmjöl och det mesta av vetemjölet. Knåda ordentligt tills degen blir smidig. Jäs under bakduk ca 30 minuter, eller till dubbel storlek. Smörj två brödformat á 1½ l.
Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda lätt och dela den sedan i två delar. Kavla ut varje bit och rulla ihop till två rullar som du lägger med skarven neråt i formarna. Jäs under bakduk ytterligare 30 minuter. Pensla om du vill med ägg och strö på några goda frön. Vallmofrön använde jag.
Grädda i nedre delen av ugnen 200-225 grader i ca 30 minuter. Du kollar att de är färdiga genom att stjälpa upp dem från formarna och knacka lätt på undersidan. Låter det fast och ihåligt är de färdiga. Låter det mjukt och grötigt kan du stoppa in dem en väna till utan formar.
Låt svalna under bakduk.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s