Ät en kringla bli en pingla

kringplingDe som följt min gamla blogg känner till min hängivna kärlek till kringlor. Dessa bakverk är hemtrevliga, luktar gott, är mättande, JÄTTEGODA och fyllda med livslust.  Dessutom är de det perfekta baket när man behöver tömma skafferiet på slattar.
Jag gör aldrig mina rågisar likadant två gånger, utan brukar ta fram litersmåttet och fylla upp 7 dl ljust, 8 dl grovt med vad skafferiet har att
erbjuda. Ibland blir det ringar, ibland lusseform, ibland doppar jag dem i frön, ibland har jag frön i degen. Här är grundreceptet, baka, ät och
njuuut! Receptet går jättebra att halvera.

32-40 rågisar
2 hg smält smör (byt gärna ut hälften mot någon olja)
4 dl mjölk
1 dl gräddfil, filmjölk, cremé
fraisch, eller liknande
1 ägg
1 dl socker
1 tsk salt
2 tsk hjortronsalt
½ tsk bikarbonat
7 dl grovt rågmjöl
8 dl vetemjöl

Arbeta i hop allting och forma till kringlor. Mormor gör 4×10 st, men jag vill ha dem större och gör 4×8 st.
Grädda i 250 grader, 8-10 minuter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s