Äggost

GGOST_~1Äggost är en bohuslänsk speciallité och varje bohuslänsk husmor av rang har sitt egna recept på önskad spänst och struktur. Även hur den serveras kan variera till allt från dessert på nyårsafton till köttbullarna en måndag. Vi, som inte alls kommer från västkusten, tycker den minner mannafrutti och äter den gärna till mellis med tinade bär, fruktsalsa eller vår egen hjortron, drottning eller jordgubbssylt. Perfekt utflyktsmat är det också, påta ner i små portionsburkar av plast och ät med sked på närmsta stubbe. Det här är byggarmat!!

Ca 6 portioner
2 liter standardmjölk
6 ägg
2 dl filmjölk
½ dl socker

Värm mjölken till 60 grader.
Vispa ihop äggen med filmjölken och vispa ner blandningen i mjölken. Värm på medelvärme – mjölken får INTE koka – ca 30-60 minter tills det skär sig (här kommer fingertoppskänslan in, jag har den inte riktigt än men 35-40 minuter
brukar ge fin konsistens). Rör om då och då.
Sätt lock på kastrullen och dra den från plattan. Låt svalna, ca 20 minuter. Lägg en silduk eller tunn kökshandduk i ett durkslag (Körnarna har speciella äggostformar) Lyft upp ostmassa ur löpen  med en hålslev och lägg försiktigt i dukslaget. Strö över lite socker och lägg på ny ostmassa. Varva ostmassa och socker tills allt är i durkslaget. Avsluta med att slå över lite av löpen.
Ställ in äggosten i kylskåp tills all löpe runnit ut. Stjälp upp och servera med sylt, bär eller fruktsallad.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s